DHD  training

 

Werk aan de hand

Revalidatie training

Bij een pees blessure of een blessure aan het bewegingsapparaat bijvoorbeeld in de hals of het SI gewricht, is het advies vaak stappen (na eventuele behandeling) voordat je weer gaat opbouwen onder het zadel. Maar met alleen stappen wordt een paard niet meer getraind, terwijl hij straks weer opgebouwd moet worden naar het oude niveau. Dit is een goed voorbeeld waar werken aan de hand erg nuttig voor is.

Naast dat het heel nuttig is als revalidatie, is het voor het paard ook uitdagend en leuker dan alleen stappen. Je traint de fijne motoriek, je paard wordt soepel omdat je veel aan het gymnastiseren bent, je spreekt spieren aan in het lichaam die je niet traint als je onder het zadel traint, je paard wordt dus sterker en meer in balans en dan heb je een hele mooie basis gelegd voor als je weer onder het zadel mag opbouwen.

Bij (bijna) elke blessure kun je werken aan de hand inzetten als revalidatie training, let wel op dat je sommige oefeningen niet mag doen bij bepaalde blessures om schade te voorkomen. Schakel altijd iemand in die er verstand van heeft om je te begeleiden in het revalidatie proces.


Onbelaste training (blessure preventie)

Naast de training onder het zadel en werk aan de longe kun je werken aan de hand inzetten als afwisseling voor het paard.

Werken aan de hand naast de training die je al onder het zadel en aan de longe doet is nuttig om je paard te gymnastiseren, je kan opzoeken wat er moeizamer gaat onder het zadel en dit onbelast meenemen in de training, ook trainen we hiermee andere spieren dan onder het zadel en het is natuurlijk veel beter om minder vaak op het paard te zitten om blessures te voorkomen en de fijne motoriek te trainen wat het paard meer in balans brengt.

Denk bijvoorbeeld aan een appuyement die moeizaam gaat linksom, dan kun je die eens in stap meenemen en kijken wat hierin gebeurt en waar je tegenaan loopt, of bijvoorbeeld keertwendingen kun je heel goed trainen aan de hand! Blijf wel kritisch kijken waarom sommige oefeningen moeizamer zijn dan andere, zeker als het linksom/rechtsom groot verschil is. Het kan altijd een fysiek probleem zijn. Laat iemand met ervaring mee kijken als je je paard hierop verdenkt! We kunnen namelijk alleen op de rug van een paard gaan zitten als deze ook fysiek fit is!


Nieuwe oefeningen introduceren

Natuurlijk denk je meteen aan de piaffe, dat komt natuurlijk ook door de foto! Maar denk ook aan de zijgangen! Wijken, schouderbinnenwaarts, travers, appuyeren en keertwendingen om de achterhand! Deze leren we meestal meteen aan onder het zadel en de meeste in draf of galop terwijl het paard het nog niet begrijpt als die het nog nooit heeft gedaan!

Waarom niet beginnen in stap en nog beter (!) naast het paard zodat het paard kan wennen aan de nieuwe oefeningen zonder ons ook te dragen, de oefening leren begrijpen, sterker worden erin en daarna mee nemen onder het zadel, zeker weten dat het dan makkelijker gaat en op de juiste manier!


Voor de piaffe geldt natuurlijk hetzelfde, naast het paard is het aanleren voor het paard makkelijk zonder ons te dragen, we beginnen natuurlijk klein met diagonaliseren, dat betekent het optillen van bijvoorbeeld het linker voorbeen en rechter achterbeen op hetzelfde moment en andersom. Dit doen we met behulp van een toucheerzweep, dit is alleen maar een verlenging van de arm van de trainer, de zweep wordt nooit gebruikt om het paard te straffen of te slaan. Doe dit nooit zomaar alleen, schakel hiervoor de hulp in van een gediplomeerde instructeur!



Het beginnen met zadelmak maken

Bij het zadelmak kan je het werken aan de hand inzetten om te starten met deze nieuwe uitdaging van het paard denk aan het wennen aan het bit, longeren aan het kaptoom, wennen aan bijzetteugels, gymnastiseren, sterker maken om ons uiteindelijk te kunnen dragen gehoorzaamheid trainen zoals het halthouden, achterwaarts en voorwaarts gaan op stem, lichaamstaal en de toucheerzweep (nog steeds een verlengstuk van de arm van de trainer, geen strafmiddel, je raakt het paard aan, we slaan nooit)

Leer het paard wat je nodig hebt als je er op zit, zodat het zadelmak maken minder gestresst verloopt, het paard al sterk genoeg is om ons voor een korte periode te dragen, let op dat het dragen van iemand op de rug van een paard iets is waar hij/zij aan moet wennen, doe dit rustig aan en gebruik onbelaste training voordat je hiermee begint om het paard zo goed mogelijk voor te bereiden.

Wat ook heel belangrijk is is de band die je opbouwt met je paard als je samen op de grond werkt, als het paard je vertrouwt is het zadelmak maken veel minder spannend voor jullie allebei. Zorg dat je dit niet alleen doet, maar hulp hebt van iemand die ervaring heeft en die je kan vertrouwen om in te grijpen waar nodig!

E-mailen
Bellen